Ieder kind weet, bewust of nog onbewust, waar het last van heeft. Door het kind dit zelf te laten ontdekken, kan het ook zelf de oplossing vinden. Deze oplossing werkt in de praktijk, juist omdat het zijn of haar eigen oplossing is! En niet iets dat iemand anders voor het kind bedacht heeft.
Je kind weet het zelf
Tijdens de sessies wordt het kind zich langzamerhand bewust van wat voor hem of haar het probleem is. Bij sommige kinderen duurt dit proces 5 sessies, bij anderen iets korter. Daarna kan het kind de oplossing meestal snel zelf vinden. Waarna ik het kind leer om dit toe te passen in de praktijk. Hierbij maakt het kind onder andere gebruik van z’n eigen kwaliteiten.
Lees meer praktische informatie over de sessies

Cadeautje voor je kind
Door de therapie vergroot je kind zijn of haar mogelijkheden om met een belemmering of blokkade om te gaan. Je kind is hierdoor ook beter voorbereid op toekomstige uitdagingen. Het herinnert zich dat het eerder ook oplossingen heeft gevonden in zichzelf. ‘Ik kan mezelf helpen!’ Dat geeft het vertrouwen dat het dit keer ook lukt. Je geeft je kind bagage mee waar het de rest van zijn of haar leven iets aan heeft.
“Onze zoon had weinig zelfvertrouwen en blokkades waardoor zijn leerprestaties achterbleven. Door de gesprekken tijdens een spel of het maken van tekeningen heeft Hilde de oorzaak van het blokkeren gevonden en is daarmee aan de slag gegaan. Daarna werkte Hilde aan het zelfvertrouwen, en het vertrouwen om bijvoorbeeld het juiste antwoord te geven met een toets.”
Hoe werkt een Integratieve Kindertherapeut?
In de integratieve therapie is het kind een beetje de baas, dus we doen waar jouw kind op dat moment behoefte aan heeft. We praten, tekenen, kleien of schilderen. Of we doen (ontspannings-)oefeningen, visualisaties en rollenspelen. Soms schrijf ik een therapeutisch verhaal speciaal voor jouw kind. Door hier mee bezig te zijn krijg ik een beeld waar ik me in de therapie op moet richten.
Bijvoorbeeld door een spel te spelen. Kinderen geven de medespeler vaak de rol waar ze zelf last van hebben. Als de therapeut bijvoorbeeld in de gevangenis moet zitten, kan dat een aanwijzing zijn dat het kind zich hulpeloos of machteloos voelt.
Jouw betrokkenheid
Ouders worden nadrukkelijk betrokken bij de therapie. We trekken samen op, de ouders en ik. Want als je kind verandert, verandert de omgeving mee.
Daarom plan ik om de vijf sessies een sessie met jullie in. Hierin vertel ik niet alleen hoe de vorderingen zijn, maar vraag ik ook hoe het thuis gaat. Ik begeleid jullie om nog beter met je kind om te kunnen gaan. Als het nodig is, plannen we een extra sessie oudercoaching.
Lees meer over Integratief Kinder- en Jongerentherapeut Hilde Kwakkel